Застраховка Гражданска Отговорност отива в интернет

Поредните обещания за затягане на дисциплината при шофьорите без "Гражданска отговорност"

12:10, 21 Октомври, 2010 0 коментара
"Гражданска отговорност" отива в интернет

Поредните обещания за затягане на дисциплината при шофьорите без застраховка Гражданска отговорност отправиха Комисията за финансов надзор, КАТ и застрахователите. Ако контролът действително бъде затегнат, по-скъпи застраховки, глоби между 400 и 600 лв. и дори спиране на автомобила от движение ще очакват некоректните водачи през пролетта на 2011 година. Дотогава трябва да е готова и онлайн информационна система за застраховките. Това съобщи председателят на Асоциацията на застрахователите Орлин Пенев. С други думи, полица ще може да бъде издадена на хартия, едва след като се въведе в ИНТЕРНЕТ системата, която ще генерира уникален номер на застраховката.

Въпросната система ще бъде публична и до нея ще има достъп абсолютно всеки. Според застрахователите така ще спре издаването на полици със задна дата или неотчитането навреме на сключените застраховки, които всъщност спъват контрола. За никой не е тайна, че ако караш без задължителната застраховка и те спрат от КАТ, единствената глоба, която могат да наложат е тази от 10 лв. за забравен документ. Едно е 10 лв., но съвсем друго би било да "олекнеш" с 400-600 лева, само защото служителя на реда няма как да провери дали действително има застраховка или не.
Нововъведението ще позволи също най-сетне да се въведе системата "бонус-малус", т.е. шофьорите, причинили ПТП, ще плащат много по-скъпи застраховки от внимателните водачи.

Междувременно КАТ стартира специализирана полицейска акция за проверка за застраховки Гражданска отговорност, заяви шефът на пътната полиция Алекси Стратиев. Специално ще се проверяват и малките населени места. Като крайна мярка автомобилите, за които се установи, че са без застраховка, ще се спират от движение чрез отнемане на документите.
В момента 22% от регистрираните автомобили са без задължителната застраховка, заяви зам.-председателят на комисията за финансов надзор Борислав Богоев. Това значи, че без полица се движат 700 000 автомобила.
Според Атанас Табов, председател на УС на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи едно от условията ние да станем член на международната система „Зелена карта”, след като България е вече част от общността, е било именно да докажем обхват от 90 % застраховани автомобили, а в момента обхватът е под 80 %, поради което могат да се очакват санкции. „Възможно е да ни бъде върнат граничния контрол по европейските граници за наличност на „Гражданска отговорност”, което би било твърде обидно за всички нас” допълни Богоев.
 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA