Застрахователи извадиха близо 2 млн. лв. допълнителни доходи

На 408 застрахователни агенти ще им се наложи да внесат и глоби на обща стойност 33 900 лв., заради това, че са забравили да подадат декларацията си

12:10, 22 Октомври, 2010 0 коментара
Застрахователи извадиха близо 2 млн. лв. допълнителни доходи

Застрахователни агенти изкараха на светло още 1.8 млн. лв. приходи, след като данъчните се захванаха да ги проверяват. Освен плащането на дължимите данъци и лихвата върху необявената част от доходите, на 408 застрахователни агенти ще им се наложи да внесат и глоби на обща стойност 33 900 лв., заради това, че са забравили да подадат декларацията си, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Още миналата година шефът на НАП Красимир Стефанов призова брокерите да декларират своите доходи, макар и със закъснение до края на 2009 година. След изтичането на срока данъчните започнаха да привикват некоректните агенти, за които беше установено, че са получили суми и комисионни по граждански договори със застрахователи, но не са ги декларирали пред приходната администрация.

До началото на месец септември проверки бяха направени на 2578 застрахователни агенти, обявиха още от ведомството на Стефанов. От тях 1623-ма са получили покани да се явят в НАП, тъй като не са подали декларации за доходите, а проверката на инспекторите е показала, че са им изплатени суми и комисионни по граждански договори. Други 552-ма е трябвало да посетят офисите на агенцията, тъй като е установено несъотвествие между данните за изплатени хонорари и декларираните от самите агенти доходи.

От НАП напомнят, че във връзка със стартиралата кампания за сключване на застраховки "Гражданска отговорност", засичане на изплатените и декларирани доходи на застрахователни агенти и брокери предстои и за 2010 г. Традиционно през този период в НАП постъпват множество сигнали за това, че застрахователните брокери сключват договори с агенти, които получават комисионна от всяка сключена застраховка, но масово не декларират доходите си или отчитат фиктивни разходи.

 

 

Източник: прессъобщение от НАП

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA