Възрастта за пенсиониране остава непроменена

Работещите без договор ще бъдат глобявани от 2012 г.

14:11, 08 Ноември, 2011 0 коментара

Възрастта за пенсиониране няма да бъде вдигната с три години, стана ясно от думите на финансовият министър Симеон Дянков на заседание на Тристранния съвет за национално сътрудничество в понеделник, съобщи Стандарт.

Той е обяснил, че никога не е споменавал за такава идея в общественото пространство. Единствената промяна, която Дянков е потвърдил, е вдигане на пенсионната възраст на работещите в системата на сигурността. Полицаите и военните вече ще се пенсионират, след като натрупат 25 години трудов стаж.

На заседанието не е коментирана темата за увеличаване на пенсиите през следващата година. За момента финансовото министерство не е направило разчети кои пенсии и с колко могат да бъдат увеличени през 2012 г.

Работодатели и синдикати настояха за увеличение на пенсиите за всички, а не само за най-ниските. Това не е справедливо спрямо хората, които са се осигурявали върху целия си доход, коментира Божидар Данев, председател на БСК. От КНСБ са изчислили, че ако от 1 юли всички пенсии бъдат вдигнати с 10%, ще възникнат 360 млн. лв. допълнителни разходи.

Според предвидените промени в Кодекса на труда от следващата година ще бъдат глобявани и самите работници, които са хванати да работят без договор. За момента на санкции подлежи само работодателят. На срещата социалните партньори са се договорили глобата за работниците да бъде равна на вноската за пенсия, която трябва да се плати върху минималния осигурителен доход за съответната професия. Все още не е решено дали тя ще се събира за три или шест месеца. КТ Подкрепа предлагат тези пари да отиват в НОИ и да покрият липсващия осигурителен период на работниците на черно.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA