Въвеждат по-високи скорости за булевардите в София

Според експертите от Столична община новите ограничения на скоростта няма увеличат, а ще намалят пътните инциденти в тези участъци

13:09, 16 Септември, 2011 0 коментара

Да бъдат вдигнати максималните позволени скорости по основните булеварди на София обмисля Столична община, съобщи вестник Стандарт. Целта е автомобилите да се движат по-бързо, за да намалеят задръстванията и вредните емисии.

Вдигането на скоростта е само част от Генералния план за организация на движението в града, който ще се разглежда в градския парламент през следващата седмица.

В момента ограничението в тези участъци е от 50 до 80 км. в час. Според специалисти от транспортната комисия в кметството вдигането на скоростта няма да увеличи, а ще намали катастрофите. След задълбочени изследвания експертите установили, че шофьорите, които карат с много по-ниска скорост от действителната безопасна, имат по-голям риск да претърпят инцидент.

Според плана максималната позволена скорост ще се увеличи за 5 големи булеварда, както и за Околовръстния път. Идеята е по най-натоварените трасета в столицата като Околовръстното и булевардите „Цариградско шосе”, „България”, „Ботевградско шосе”, „Брюксел” и „Владимир Вазов” ограниченията на скоростта да бъдат вдигнати с 10 – 20 км. в час.

В момента разрешената скорост по Цариградско шосе е в рамките 50 – 80 км. в час, като от общината предвиждат след увеличението скоростите да са от 70 до 90 км. в час. Ограничението по Околовръстното ще бъде 90 км. в час. По бул. „България” ще може да се кара с 10 км. в час по-бързо и максималната скорост вече ще е 80. Увеличението по бул. „Брюксел” също е с 10 км. в час до 80. По „Владимир Вазов” и „Ботевградско шосе” пък ще може да се кара със 70 км. в час, вместо с 50, както е в момента.
       

  • Южната дъга на Околовръстното – в момента: 80 км/ч; нова скорост: 90 км/ч
  • Цариградско шосе – в момента: 50-80 км/ч; нова скорост: 50-90 км/ч
  • Ботевградско шосе  – в момента: 50 км/ч; нова скорост: 70 км/ч
  • Бул. България – в момента: 50-70 км/ч; нова скорост: 70-80 км/ч
  • Бул. Брюксел – в момента: 70 км/ч; нова скорост: 80 км/ч
  • Бул. Владимир Вазов – в момента: 50 км/ч; нова скорост: 70 км/ч
Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA