Въвеждането на електронната полица повиши обхватът по „Гражданска отговорност”

С помощта на информационната система се преодоля проблемът със забавеното отчитане на полиците, счита Борислав Богоев

17:11, 25 Ноември, 2011 0 коментара

След въвеждането на електронната полица през лятото обхватът по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” рязко се повиши със 7-8%, заяви Борислав Богоев, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор” пред агенция Фокус. По думите му Комисията за финансов надзор непрекъснато предприема различни мерки с цел повишаване на обхвата по застраховката.

„Обхватът е вечно актуална тема не само поради заплахата от евентуални санкции от Европейската комисия, че не достигаме 90 % застраховани автомобили от броя на регистрираните, а поради важната функция на застраховка „Гражданска отговорност” да гарантира плащането на обезщетения на пострадали лица, които нямат вина за причинената катастрофата. Освен това при по-нисък обхват добросъвестните водачи „спонсорират” тези, които не са сключили застраховката, защото от всяка една премия се отчисляват средства за Гаранционния фонд, който изплаща обезщетения на пострадалите, когато виновният шофьор е без сключена застраховка „Гражданска отговорност””, Богоев той.

През ноември 2010 г. КФН прие Наредбата за единната информационна система за издаването на полиците, която започна да функционира ефективно от 26 юли 2011 г. Според  Богоев с информационната система, която генерира електронните полици по „Гражданска отговорност”, се преодоля големият проблем със забавеното отчитане на полиците, което изкривяваше картината на обхвата и се постигна точна информация за обхвата в реално време.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA