В мрежите на застрахователните компании

Да получиш обезщетение е като да уцелиш шестица от тотото

15:03, 11 Март, 2011 1 коментар
В мрежите на застрахователните компании

Едва ли е чудно, че доста голяма част от българите са убедени, че застрахователите са "лоши", некоректни и измамници... Според повечето граждани да се изтръгне обезщетение от тях, е равнозначно на джакпот от 1 млн. долара. Когато обаче подобно твърдение излезе от шефа на Комисията за финансов надзор, човек остава с впечатление, че нещата наистина са излезли от контрол. "Съществува масова практика на необосновани откази от редица застрахователи да изплащат обезщетения при настъпили щети... Обществена тайна е през какво трябва да мине човек, за да покрият някои компании щетите му", заяви броени дни преди да бъде избран за председател на Комисията за финансов надзор бившият депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев.
Тогава целта на изказването очевидно е била да се покаже още от "блатото", което е сътворило ръководството на надзорната институция, назначено от Тройната коалиция. Някои организации обаче, занимаващи се с консултиране и съдействие на пострадали в катастрофи, побързаха да налеят масло в огъня.
Най-сериозният проблем на потребителите на застрахователни услуги, според Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътнотранспортни произшествия, е, че има огромна разлика в размера на обезщетенията, които компаниите плащат за еднакви събития. Оказва се, че масова практика на застрахователните дружества е да предлагат - по своя "експертна" оценка, определена сума на пострадали в пътнотранспортни произшествия. Но тя се изплаща само ако увреденият подпише споразумение, че така претенциите му са "крайно и окончателно" уредени. В противен случай му се предлага много по-ниско обезщетение и той трябва да търси правата си по съдебен път. Казано в прав текст - оказването на какъвто и да било натиск за подписването на каквито и да било документи - е сериозно административно нарушение!
Председателят на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Орлин Пенев пък твърди, че това не е така. Застраховките по различните "Отговорности", които защитават интересите на трети лица, сред които е и "Гражданска отговорност" на автомобилистите, са единствените, по които увреденото лице може да отправи иск директно към застрахователя. Дори когато между пострадалия и застрахователната компания има подписано споразумение за изплащането на определено обезщетение, това не отменя възможността да се предявят претенции към виновника.
Когато нашата компания предлага споразумения на пострадалите в катастрофи, го прави, за да знае дали те са удовлетворени и накъде ще се развие случаят. Споразуменията обаче са доброволни и ако някой не е съгласен да ги подпише, може да търси правата си по съдебен път", обяснява и Цветанка Крумова, изпълнителен директор на ЗАД "Армеец".
Само дето, ако се стигне до дело, съда никога не отсъжда в полза на пострадалия, при положением, че има подписано споразумение... Практиката поне показва точно това.
По принцип, когато срещу дружеството е заведен съдебен иск, то трябва да задели резерв, който да е близък по размер до претенцията. В това отношение на хартия сигурно всички застрахователи са перфектни, но на практика такива пари не са сложени предвидени. Според Цветанка Крумова обаче заделянето на резерви е много важна част от застрахователната дейност. Така се осигурява ресурс за покриване на очакваните плащания на компанията. Колкото по-точно са заделени тези средства, толкова по-добре, защото прекалено многото резерви могат да бъдат също толкова вредни, както и недостатъчните.
Впрочем работа на КФН е да следи дали компаниите са заделили резерви, какъв е размерът им и дали са покрити с адекватни активи.
Друга противоречива практика, която вгорчава живота на невинно пострадалите в катастрофи е нееднозначното тълкуване дали застрахователят е длъжен да плати обезщетение, ако потърпевшите имат издаден изпълнителен лист по гражданския иск, съпътстващ наказателното производство. В момента, когато в рамките на наказателния процес има уважен граждански иск, обезщетението не може да се получи от застрахователя въз основа на изпълнителен лист, защото - макар такава хипотеза да е предвидена в Кодекса за застраховането, това се смята за неоснователно обогатяване. Според експерти, проблемът идва от това, че в рамките на процеса срещу застрахователната компания може да бъде издаден и друг изпълнителен лист и така да се стигне до двойно плащане за едно и също нещо.
Казано в прав текст, ако се приеме тази хипотеза, значи, когато има граждански иск в рамките на наказателния процес, каквито са 80% от случаите, пострадалите да не могат да претендират за обезщетение пред застрахователя. Те ще трябва да го искат от виновния. Често обаче, когато има смъртни случаи или са причинени тежки телесни повреди, исковете са за по 150-200 хил. лева. Това означава, че виновният шофьор едва ли ще може да извади тези пари от джоба си, а след това да си ги търси от застрахователната компания... "Праграф 22"... Затова юристите съветват пострадалите да не предявяват граждански искове, а да участват в процесите като частни обвинители.
Когато наказателният процес завърши с присъда, вината не може да се оспорва. Размерът на присъденото обезщетение обаче не може да бъде задължителен за някой, който се явява трета страна в процеса и не е участвал в него, каквито са застрахователните компании, твърдят хората от бранша. Застрахователите припомнят, че много от наказателните производства приключват със споразумения.
"Всеки знае, че щом има изпълнителен лист, може да се заведе изпълнително дело, да се блокират сметки... Не е нормално от един или два случая, в които е имало някакви недоразумения, да се правят изводи и да се стреля във въздуха. Пък и кой направи такава статистика, за да твърди, че става дума за масова практика", изрази недоволството си председателят на АБЗ.
Със сигурност срещу всеки пример, в който, според адвокатите, застрахователните компании са се възползвали от слабостта на клиентите си, дружествата могат да извадят друг, в който са съдействали напълно. В крайна сметка въпросът, както винаги, опира до това човек да си отваря очите на четири и да внимава да не попадне в нечия мрежа...

Дара Христова

Коментари

Забавлявайте се докато преглеждате филми от най-познатия торент сайт в България - замунда нет.
  • Показани 1

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA