Три соларни парка на стойност над 17 млн. евро финансира БайернЛБ

Общата мощност на съоръженията е 8,8 MWp

18:09, 17 Септември, 2011 0 коментара

Изграждането на три соларни парка на обща стойност 17,965 млн. евро финансира германската банка БайернЛБ, част от която е и МКБ Юнионбанк.

Собственик на съоръженията е „Минстрой Парк”, а германската агенция за експортно застраховане Euler Hermes Kreditversicherungs AG участва със застрахователното покритие по финансирането.

Общият капацитет на трите соларни парка възлиза на 8,8 MWp, като първият от тях е с инсталирана мощност от 2,6 MWp и се намира до гр. Павел Баня, с. Габарево, а другите два са с мощности от 3,2 MWp и 3 MWp и са в близост до гр. Ямбол, с. Челник.

Соларните паркове, обект на финансирането, вече са напълно изградени и имат издадени разрешения за ползване. На година трите централи ще спестяват на природата около 9 тона вредни въглеродни емисии.

“За нас подкрепата за увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници е от особен приоритет. Като институция, която активно участва и развива инициативи за намаляване на вредното въздействие върху природата, подкрепата на проекти за повече зелена енергия е начин да покажем, че бизнесът успешно може да върви ръка за ръка със еко-идеята и разумното потребление”, коментира главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк Мария Илиева.

МКБ Юнионбанк наскоро финансира и нов соларен парк в с. Равна гора с мощност 5 MWp. Банката подкрепи и ветропарк с общ капацитет 12.6 MWp в село Кардам, община Генерал Тошево.

„Страната ни е поела ангажимент до 2020 г. делът на енергията от възобновяеми източници да достигне 16% и ние смятаме да подкрепяме активно постигането на тази цел”, каза още Илиева.

В България има сериозен потенциал за развитие на соларни паркове, като средното слънцестоене достига 2150 часа на година, което е 49% от теоретичния максимум. На този етап инсталираните мощности са относително малко – само 21,4 MWp.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA