Тръгнаха дебатите за осигурителните прагове

Социалното ведомство ще се намесва само в случаите, при които договорните страни не успят да постигнат споразумение

13:08, 09 Август, 2010 0 коментара
Тръгнаха дебатите за осигурителните прагове

Подготовката на преговорите за определяне на минималните осигурителни прагове за следващата година вече официално е в ход, след като в петък (6 август) министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов призова синдикатите и бизнеса да започнат ежегодните си срещи. Първата от тях ще се проведе на 14 септември, веднага след лятната ваканция на законодателната и изпълнителната власт, за да се стигне до конкретни договорки преди да бъде изготвен проектозаконът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 година.
По време на разговорите си синдикатите и бизнеса ще трябва да се съобразят с вече планираните от правителството основни икономически показатели. Размерът на минималната работна заплата, например, ще остане 240 лв. до 2013 г., за да се ограничат разходите за труд. Дотогава няма да се променят също осигурителните вноски и максималният осигурителен доход, който сега е 2000 лева. Минимални прагове ще се договарят само в частния сектор, като последната дума за нивата им ще имат социалните партньори. Социалното ведомство ще се намесва само в случаите, при които договорните страни не успят да постигнат споразумение, и ще определя размера на минималния осигурителен доход по административен път.
За първите пет месеца на годината средният осигурителен доход на работещите в страната е 550 лв., сочат данните на социалното министерство. Най-високите суми, върху които са се плащали вноски в този период, са за производството на кокс и рафинирани нефтопродукти, добива на нефт и газ, заедно с преноса на електрическа енергия - съответно 1648, 1330 и 1323 лв. средно. Ръководните органи в тези икономически дейности се осигуряват върху суми в рамките на 1200 и 2180 лв., а неквалифицираният персонал - от 790 до 1060 лева. Най-ниският среден доход за страната, върху който се изчисляват осигуровки, е 225.56 лв. и се отнася за 3494 работници без квалификация в производството на дървен материал и на изделия от слама.
Според данните на социалното ведомство към края на май, най-много хора - общо 341 359 души, са се занимавали с търговия на едро и дребно, като са се осигурявали средно върху 478 лева. Други 144 369 служители са били ангажирани със строителството на сгради, а средният им осигурителен доход е бил 499.33 лева. Сред секторите-първенци по заетост са също информационните технологии (125 636 заети лица със среден осигурителен доход от 753 лв.), хотелиерството, ресторантьорството и туризма (общо 120 хил. души персонал с вноски върху 336 лв.) и производството на облекло (където работят над 90 хил. души и се осигуряват средно върху 330 лева). Най-непривлекателни се явяват дейностите по производство на турбини и двигатели и по събирането на опасни отпадъци, тъй като в тях са заети съответно 362-ма и 243-ма души за цялата страна. За сметка на това обаче вноските им за социално осигуряване се правят върху далеч по-привлекателни суми - 548 и 890 лева.

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA