Токът поскъпва с 11% през 2012 г.

Има вариант скокът да е и с 25%

12:09, 29 Септември, 2011 0 коментара

Поне с 11% ще бъде увеличена цената на тока от средата на следващата година, стана ясно от думите на министъра на икономиката Трайчо Трайков след заседанието на Министерския съвет днес, съобщава Стандарт.

Кабинетът прие Националния план за инвестиции за периода 2013 – 2020 г, в който са включени и плановете за инвестиции на топлоцентралите в зелени технологии. Благодарение на тях те ще получават и безплатни квоти за излъчваните парникови газове до 2020 г.

Според Трайков обаче не всички ТЕЦ-ове и топлофикации у нас са заявили, че ще правят инвестиции в пречистващи инсталации, което означава, че няма да имат право на безплатни квоти, които се предоставят само срещу екопроекти.

До края на месеца Министерството на икономиката трябва да изпрати заявление до Европейската комисия, с което да поиска правото от 2013 г. да купуваме само 30% от необходимите на страната квоти за парникови газове. При това положение цената на тока ще се вдигне с 11% от 1 юли 2012 г., тъй като тя се променя веднъж годишно. Ако не получим право на безплатни квоти, скокът ще бъде с 25%, каза още Трайков.

При положение, че всички предприятия поемат ангажимент да инвестират в екотехнологии, между 2013 и 2020 г. цената на тока ще се покачва постепенно, тъй като безплатните квоти ще намаляват с по 10% на година, заплащането им стане на 100% в края на десетилетието.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA