Таксите за технически прегледи – почти двойно по-високи

Неизправности вече ще са три категории – незначителни, значителни и опасни

16:01, 12 Януари, 2012 0 коментара

Държавните такси за технически преглед на автомобилите скачат почти двойно, стана ясно днес при представянето на новата система за регистрация и контрол при извършването на периодичните технически прегледи, съобщи Mediapool.bg.

Техническите прегледи вече ще бъдат заснемани с камера и ще бъдат съхранявани в новата информационна система на Автомобилната администрация.

Документите, които се издават след техническия преглед, са стикер, който се залепя на предното стъкло на автомобила, протокол за извършения преглед, малко удостоверение, което се носи от водача за проверка, и голямо удостоверение, което е нов документ. В него се вписват констатациите от прегледа.

До момента документите, издавани след прегледа, бяха на цена от 3,70 лв. С въвеждането на новата система те вече ще струват 6,60 лв. на преглед. Пунктовете взимат между 30 и 60 лв. за проверка на автомобила.

Още през лятото на миналата година стана ясно, че техническите прегледи ще поскъпнат с въвеждането на новата система.

С промените се персонализира отговорността за качеството на извършените прегледи. Всеки от техниците в пункта има индивидуален печат, с който идентифицира коя част от проверката е извършил и носи отговорност за своите действия. Предвидени са по-високи санкции, включително и имуществени и лишаване от правото на технически прегледи при извършен фиктивен преглед.

„С въвеждането от началото на годината на новата система ограничаваме възможността за извършване на фиктивни технически прегледи и гарантираме реалното проверяване на техническата изправност на автомобилите”, каза министър Ивайло Московски, който присъства на представянето на новата система.

Въвежда се и ясно разделяне на видовете технически неизправности на незначителни, значителни и опасни. В първия случай на водача се издават всички документи, във втория пунктът не издава стикер и малко удостоверение, а определя срок за отстраняване на нередностите. В последния случай автомобилът се репатрира до място за ремонт или се поправя на място, ако е възможно, но не се допуска да се движи по пътищата.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA