Струва ли си да изберем икономичен климатик?

Вече съществуват много висок клас модерни климатици, които са максимално икономични

08:03, 09 Март, 2018 0 коментара

Всеки, който си е имал работа с неефективни, по отношение на електроенергията уреди за отопление или охлаждане, вероятно се е сблъсквал с прединфарктните ситуации със сметките за тока. Също така е много вероятно и да е установил, че по-слабото потребление не е добър вариант, тъй като е за сметка на комфорта и дори на доброто здраве. Ето защо, на преден план все по-ясно излизат идеите за алтернативни уреди или много популярните вече климатици. С течение на времето тази техника става все по-добра и с все повече полезни екстри към някои от новите модели. Вече съществуват много висок клас модерни климатици, които са максимално икономични, въпреки че първоначалните разходи не са толкова малки. Струва ли си да изберем икономичен климатик? Преди да си отговорим на този въпрос, нека да разгледаме разликата между отделните класове. Според директивата на Европейския съюз, окачествяваща климатичните инсталации, се определят класове климатици, вариращи от А до G, като най-висок клас е съответно А - с най-висока енергийна ефективност. Експертите са установили, че ако енергоефективността се увеличи дори само с 5%, разходите за електричество намаляват и пътят за възвръщане на първоначалните инвестиции се съкращава видимо. Това дава много по-голяма яснота за разликите между отделните класове и подсказва за смисълът да се търсят по-високо ефективни в енергийно отношение модели. Установено е, че при 10 до 13 години среден живот на експлоатация на климатиците, спестената консумация на електрическа енергия при клас А моделите, дава възвращаемост между 2 и 3 години.

За да се извлече максималната икономичност на всеки модел, разбира се е важно и как се ползва, както и какви са условията, при които му се налага да работи. Оптималната среда е тази с добра изолация и минимум влажност на района, както и изложение. Съобразявайки се с всички тези фактори, спрямо техническите параметри на климатика, можем да намерим най-добрият модел за конкретното жилище или вила, офис или административна сграда. Сред най-икономичните варианти са хиперинверторните климатици, от клас А+++, някои от които дори разполагат със сензори, които улавят присъствие, за да пренасочат въздушната струя, така, че да не пречи, а при отсъствие на хора, преминават автоматично в енергоспестяващ режим. Тази екстра, всъщност е изключително полезен вариант за автоматично оптимизиране на разхода на електроенергия, което е повече от добре дошло за всеки. Ако към всичко това прибавим и възможностите за Wi-fi модул, които имат някои климатици, благодарение на което можем да настройваме климатика от разстояние, дори да сме далече от вкъщи, можем сериозно да се изкушим.

Към видовете енергоспестяващи климатици, можем още да изберем и такива с плазмени филтри за самопочистване и за пречистване на въздуха. Всички екстри и опции за намаляване на разходите се отразяват директно върху сметките за електричество, а темповете, с които се случва това скоро оправдават всички вложени средства. Ето защо си струва да се инвестира в началото, като смислено решение в дългосрочен план. Добрата комбинация от параметри, експлоатация и пространство е ключова за оптималната работа на машината. Повече подробности дава http://klimashop.bg/Invertorni-klimatici, варианти за изплащане, както и редица модели с безплатен монтаж. Изборът е наш.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA