Статистика на ЕК: смъртните случаи по европейските пътища са намалели с 11 %

България е на трето място по най-много жертви в пътни инциденти

14:07, 06 Юли, 2011 0 коментара

Европейската комисия публикува вчера статистика, според която катастрофите по европейските пътища със случаи на загинали са намалели с 11% през 2010 г. У нас загиналите през миналата година са 102 на милион от населението, като само Гърция и Румъния са с повече жертви на пътя от нас – съответно 116 и 111. С най-малко фатални инциденти е Швеция – 28 на милион.

Преди година ЕК прие амбициозна програма за пътна безопасност, която цели намаляване наполовина на смъртните случаи по европейските пътища през следващите 10 години. Комисията предложи "Европейски политически насоки за безопасността по пътищата 2011-2020", включващи седем стратегически цели, сред които са по-високи стандарти за безопасност на превозните средства, подобряване обучението на шофьорите и по-строго спазване на правилата за движение. От Комисията припомнят, че през 2009 г. са загинали над 35 хил. души, което съответства на населението на средно голям град. Според статистиката на всеки смъртен случай се падат 4 случая на трайно увреждане, 10 тежки и 40 леки наранявания, а щетите се оценяват на над 130 милиарда евро.

“Много е окуражително, че почти всички страни-членки са успели значително да намалят жертвите по пътищата, но няма място за удовлетвореност. Все още сто души умират по европейските пътища всеки ден. Имаме добър прогрес от 2001 г. и успяхме да спасим приблизително 100 хил. живота, но статистиката на фаталните инциденти и наранявания все още е незадоволителна“, коментира европейският комисар по транспорта Сийм Калас.
 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA