Снегорините от тази година ще са с GPS

Пътищата през зимата ще се поддържат от 2 000 човека

18:11, 24 Ноември, 2011 0 коментара

Тази година се въвежда нова система за проследяване на почистването на пътната мрежа от сняг. В сключените договори държавата постави условие снегорините да са оборудвани с GPS системи. В момента близо 80% от машините разполагат с тази технология, съобщи агенция КРОСС.

„Всичките 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа при зимни условия. През последните месеци ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура" предприе сериозни стъпки за подобряване на организацията и качеството на работата. Договори са сключени във всичките областни пътни управления. Досега фирмите-изпълнители са проверени два пъти за наличните материали и техники. Откритите несъответствия при първата проверка през септември вече са отстранени”, обясни председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров.

На разположение са 1800 снегопочистващи машини - снегорини, съоръжения за разпръскване на пясък и други почистващи техники. Осигурени са и пясък, сол и инертни суровини.

Експериментално при почистването на първокласната пътна мрежа ще се използват по-щадящи околната среда химически вещества, с което запрашеността ще намалее значително. „Фирмите ще се убедят, че използването им е много по-изгодно, тъй като тяхно задължение в края на зимния сезон е и почистването на пътното платно от наслоения пясък”, каза инж. Лазаров.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA