Руските банки се тълпят на задграничните дългови пазари

Руските банки са продали дългови книжа в задгранични валути за 8.6 млрд. щ. долара от началото на годината насам срещу 1.9 млрд. долара през същия период на 2009-а

09:08, 29 Август, 2010 0 коментара
Руските банки се тълпят на задграничните дългови пазари

Руските банки увеличиха продажбите на международни облигации след като корпоративните кредитни разходи се понижиха, а рекордният размер привлечени депозити съблазнява все повече кредитори. "Московската банка" започна в средата на август продажбата на корпоративни книжа за 350 млн. шв. франка с 4.5% лихва и падеж през 2013 година. През юли деноминирани в чуждестранна валута емисии пуснаха "Сбербанк", "Внешторгбанк груп" и "Газпромбанк". Разликата в доходността на дълговите книжа на руските компании в сравнение с правителствените облигации със сходна срочност "потъна" до 91 базови пункта на 5 август - най-ниската й стойност от 27 април насам и над десет пъти под достигнатите 942 пункта през октомври 2008-а, сочат индексите, изчислявани от "Джей Пи Моргън Чейз".

Руските банки са продали дългови книжа в задгранични валути за 8.6 млрд. щ. долара от началото на годината насам срещу 1.9 млрд. долара през същия период на 2009-а, по данни на агенция "Блумбърг". Сделките са получили тласък от увеличения приток на депозити, чийто размер е достигнал рекордните в историята 8.4 трлн. рубли (274 млрд. щ. долара) през първото полугодие на 2010-а - с 12.7% повече от първите шест месеца на 2009-а, съобщи на 12 август руската Агенция за застраховане на депозитите. Този ръст на спестяванията прави дълга на местните банки по-ниско рисков, по оценка на Мария Семихатова - банков анализатор в поделението на "Ситигруп" в Москва.

Домакинствата предпочитат да внасят парите си в банкови сметки заради по-голямата сигурност отколкото да ги инвестират на пазарите на акции или на недвижими имоти, коментира Семихатова. Руският борсов индекс Micex има под 1% ръст от началото на годината до средата на август след като увеличи двойно пазарната си оценка през 2009-а. А цените на имотите в Москва са паднали с 28% под върховата си стойност от 2008-а, по данни на експерти от сектора.

Михаил Задорнов - бивш финансов министър, който в момента ръководи поделението за дребни кредити на "Внешторгбанк" ("ВТБ-24") - твърди, че "текущите сметки и депозитите са основният и най-бързо разрастващият се източник на банкови пасиви". Което пък натиска надолу лихвените проценти по спестяванията. В началото на август лихвите на десетте водещи руски банки са намалели средно до 8.78% срещу 14.85% в края на юли 2009-а. Паричните стратези на Народната банка на Русия оставиха основната лихва за рефинансиране на рекордно ниските 7.75% на 30 юли след като направиха 14 лихвени понижения от март 2009-а насам от тогавашните 13 процента.

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA