Проект за иновативни протези спечели конкурса Empower

Сред наградените идеи е и нов спорт наречен Пайпремблинг, който помага да преодолеем страховете си

19:11, 14 Ноември, 2011 0 коментара

Първо място в конкурса за млади предприемачи Награда Empower спечели проектът Smart Hand на Георги Чипов, Димитър Конев, Валентин Николов и Веселин Павлов. Те използват модерна технология, за да създадат изкуствени крайници, задвижвани с импулси на тялото. Иновативността на разработката и огромният й принос за обществото спечелиха единодушно журито.

Наградите на Empower бяха връчени на официална церемония в София.  Журито отличи общо шест проекта. Победителят в надпреварата взе 50 000 лв., a останалите 5 получиха по 30 000 лв., с които да реализират идеите си. Сред наградените са проект за създаването на електронни книжки и игри за деца между 2 и 8 години, за нов спорт, наречен Пайпремблинг,  който помага да преодолеем страховете си, за онлайн платформа, предлагаща геймификация (вкарване на игрови механики в ежедневните дейности с цел да станат по-забавни) и др.

Това, което ще отличава протезите на спечелилия проект Smart Hand, е многократно по-ниската им цена, по-голямата функционалност, както и съкратеното време за обучение на пациентите, които ще ги използват. Важна е и добрата обратна връзка между протезата и пациента, който ще може да я контролира дори без да поглежда към нея.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA