Повече плодове и зеленчуци в менюто на детските градини

Поне 300 грама плодове и зеленчуци ще съдържа дневното меню в детските градини от тази година

15:08, 26 Август, 2011 1 коментар

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в градините, предвижда Наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, която влиза в сила от 15 септември тази година, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Правилата на новия нормативен акт трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца.

Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица здравни проблеми като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и др. За съжаление към момента 11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст, обясняват от МЗ.

Според новата наредба, за да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да ядат по пет пъти на ден. Освен това в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото – птици, риба, яйца.

Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Във всички тестени и картофени изделия пък трябва да има малко мазнини, сол и захар. Поне по 300 грама зеленчуци и плодове за децата до 5 години и по 350 за тези до 7 години трябва да съдържа дневното меню на малчуганите. Закуската преди обяд може да е само от пресни плодове.

В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли. Също така колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично.

Яна Вичева

Коментари

  • Показани 1

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA