Поне 6-7 кандидати в битката за нов мобилен оператор

Началната тръжна цената на лиценза е 49,5 млн. лв.

15:10, 05 Октомври, 2011 0 коментара

Най-малко 6-7 кандидати ще влязат в надпревара за лиценза за нов мобилен оператор, пуснат на търг от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Това прогнозират от „Булсатком”, които със сигурност ще са сред участниците, предава агенция Стандарт.

Трите настоящи мобилни оператори (Mtel, Globul и Vivacom) също не скривали интереса си към търга. Според хора от бранша обаче те по-скоро проучват новите си конкуренти и едва ли ще се впуснат в наддаването. Сред останалите кандидати се спрягат и чужди инвеститори, консултирани от Джон Мънъри, който беше шеф на първия български мобилен оператор „Мобиком”.

Въпреки засиления интерес, който предизвика обявяването на търга, е възможно наддаването да не стигне до успешен резултат, смятат експерти от сектора. Причината е, че началната тръжна цена на лиценза е 49,5 млн. лв., която според специалистите може да отблъсне част от потенциалните участници.

Търгът е за мрежа от трето поколение (UMTS), уточниха вчера от КРС. Става въпрос за модерна комуникационна технология, която дава възможност за скоростен интернет и нов тип мобилна връзка.

Срокът за закупуване на тръжната документация е 7 ноември, а депозитът е 2 млн. лв., което означава, че едва ли ще има случайни кандидати.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA