Помощ за банките предвижда Европейският банков регулатор

Някои страни-членки не желаят да преговарят отново за увеличаване на спасителния фонд

15:08, 31 Август, 2011 0 коментара

Европейският банков регулатор изготвя план за оказването на помощ на онези европейски банки, които искат да се включат в кредитните пазари за средносрочно и дългосрочно финансиране, предаде агенция Фокус, като се позовава на вестник Financial Times.

Сред предложенията, разглеждани от Европейските банкови власти, е нова схема за гарантиране на банковите облигации. Това обаче е спорна мярка, която ще изисква още средства за спасителния фонд на еврозоната, който възлиза на 440 млрд. евро.

Предложенията на Европейския банков регулатор ще бъдат представени в рамките на среща на европейските лидери през следващата седмица. Още преди да представи анализа си обаче, институцията среща съпротивата на някои страни-членки, които не желаят да подновяват преговорите, след като през миналия месец беше постигнато споразумение за увеличаване на фонда, но в по-ограничен размер.

Междувременно кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел одобри промените за европейския спасителен фонд, които бяха договорени през юли от европейските лидери в рамките на усилията за преодоляване на дълговата криза. Размер на спасителния фонд от 440 млрд. евро означава за Германия увеличение на собствените гаранции от 123 на 211 млрд. евро.

Предстои споразумението да бъде ратифицирано от парламента, като се очаква Бундестага да гласува промените до 29 септември. За да влезе в сила, реформата трябва да бъде одобрена от депутатите във всички 17 страни от еврозоната.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA