Полша и Словакия да намалят рязко дефицита

Полша и осем други страни членки на ЕС лобират да се промени формулата за изчисление на държавния дълг

19:11, 21 Ноември, 2010
Полша и Словакия да намалят рязко дефицита

Полша и Словакия трябва да орежат бюджетните си дефицити точно толкова решително колкото и Ирландия, за да постигнат управляеми равнища на задълженията си, съветват експерти на ОИСР в доклад, публикуван на 18 ноември.
Бюджетният дефицит на полското правителство може да достигне 7.9% от БВП през тази година заради по-ниските от планираните бюджетни приходи, съобщи миналия месец финансовото министерство на страната. Кабинетът планира да продаде активи, да увеличи ДДС и да съкрати с 10% държавните чиновници, за да сведе до 2013-а бюджетния недостиг до 3% от БВП. ОИСР прогнозира, че мерките за ограничаване на дефицита ще го понижат до 6.7% през идната година и под 5% през 2012-а. Съществува сериозен риск през тази година държавният дълг на Полша да надхвърли тавана от 55% от БВП, което автоматично ще задейства строги мерки на икономии - така е предвидено в конституцията на страната. В края на 2009-а дългът е бил 50.9 процента.
Полша и осем други страни членки на ЕС лобират да се промени формулата за изчисление на държавния дълг, защото сегашната методика наказва страните, които "ремонтират" пенсионните си системи, като прехвърлят отчисления към частни фондове.
Експертите на ОИСР очакват бюджетният дефицит в Словакия да се увеличи още през тази година, след като през миналата достигна 7.9% от БВП. Правителството планира мерки за ограничаване на недостига с 2.5% от БВП през идната година, което ще помогне на страната да слезе под тавана от 3% от БВП през 2013-а. ОИСР очаква бюджетният недостиг на Словакия да се свие до 5.2% от БВП през 2011-а и до 4% през 2012-а.
 

Дара Христова