Подготвят методика за уреждане на претенциите

Предстои да бъде събрана и обобщена информация за броя на претенциите за неимуществени вреди

16:12, 03 Декември, 2010 0 коментара
Подготвят методика за уреждане на претенциите

Властта не особено заинтересована от начина, по който се уреждат претенциите за неимуществени вреди, предявени от пострадали по пътищата. Това споделиха източници от застрахователния бранш.
Според запознати, в момента се изготвя методиката за решаването на споровете, но в работната група няма представители на здравната комисия в парламента, Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието, Министерството на здравеопазването. Източник от Комисията за финансов надзор твърди, че с методологията се занимават единствено застрахователите, Комисията за защита на потребителите, Националното бюро "Зелена карта", Гаранционният фонд, Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи и надзорния орган.

Въпросната методика е предназначена за доброволно извънсъдебно уреждане на отношенията между застрахователите и увредените лица, като това не изключва възможността потърпевшите да се обърнат към съда, ако не се постигне договорка. Тя ще се прилага единствено в случаи на доказана вина и ще разглежда единствено обезщетения за телесни наранявания или смърт, подкрепени от съответните медицински доказателства. Целта е да се въведе по-малко спорен и по-бърз процес за уреждане на претенциите, уточниха нашите източници.

Тепърва предстои да бъде събрана и обобщена информация за броя на претенциите за неимуществени вреди, както и за сумите, които са платени по тях, преди да се проведе следващата среща, съобщиха от КФН. Данните ще бъдат предоставени от застрахователните компании, Гаранционния фонд и Бюрото "Зелена карта".
 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA