Пападимос: Гърция застрашена от дефолт през март

Външния си дълг, който достига 160% от брутния вътрешен продукт

17:01, 05 Януари, 2012 0 коментара

Гърция е застрашена от неконтролируем дефолт през март, ако страната не успее да обезпечи получаването на новия пакет кредитна помощ в размер на 130 млрд. евро. Това предупреди гръцкият премиер Лукас Пападимос на среща с представители на синдикатите и работодателите, съобщават гръцките медии, цитирани от Стандарт.

По думите на Пападимос решенията, които трябва да бъдат взети в близките дни преди пристигането и по време на пребиваването в Атина на мисията на тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, ще предопределят дали Гърция ще остане в еврозоната или ще бъде принудена да се върне към националната си валута – драхмата.

Без съгласието на тройката и без следващо финансиране през март Гърция ще се изправи пред непосредствената опасност от неконтролируем банкрут, обясни премиерът.

Атина се опитва да си осигури над 100 млрд. евро помощи от европейските си партньори за обслужване на външния си дълг, който достига 160% от брутния вътрешен продукт. През март страната трябва да изплати облигации за 14 млрд. евро. Ако не е в състояние да го направи, държавата ще изпадне в неплатежоспособност.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA