Падат цените на разговорите в мобилните мрежи

Новият ценови таван трябва да бъде въведен през декември тази година

19:08, 05 Август, 2011 0 коментара

Скоро ще говорим по-евтино от мобилните си телефони, съобщава агенция КРОСС като се позовава на изказване на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Разговорите между абонатите на различни мрежи вече ще се таксуват по-евтино, като точния процент на намалението ще бъде ясен през септември. КРС ще предложи нов таван на цените на услугите на мобилните оператори една година по-рано от предписанията на Европейската комисия.

Не сме заплашени от санкции от ЕК заради високи цени между отделните оператори, обясни в интервю за bTV Божков. Препоръките на ЕК трябва да влязат в сила до 31 декември 2012 г, но България ще е готова още през декември тази година, когато ще бъде въведен нов ценови таван за услугите на мобилните оператори, който трябва да съответства средноевропейските цени.

Според Веселин Божков твърдението, че у нас услугите на мобилните оператори са най-скъпи, е спекулация. „В никакъв случай не са най-високите – зад нас са Словакия, Чехия, Германия, Италия, Норвегия, Ирландия и Люксембург", обясни той.

За единия от мобилните оператори на пазара цените трябва да паднат. „Искането ни е от началото на следващата година цената да бъде 7 стотинки, а към 2014 г. да достигне до 2 стотинки", каза Емил Рангелов, мениджър "Регулация и конкуренция" на мобилния оператор.

От втория оператор коментираха, че цените за свързване в отделните мрежи са намалени наполовина за две години. От там настояват всяко последващо регулиране да е съобразено с голямата конкуренция на пазара.

От третия оператор обясниха, че ако КРС определи нови по-ниски цени те ще се съобразят с тях.
 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA