Очаква се бум на застраховките срещу кибератаки

За година и половина премиите по този вид застраховки ще скочат с 50%, прогнозират експерти

15:12, 27 Декември, 2011 0 коментара

Бум на застраховките срещу кибератаки се очаква през 2012 г., след като през тази година множество компании изгубиха стотици милиони долари от подобни нападения, съобщава в. New York Times, цитиран от instrade.bg

Сред най-тежко пострадалите е компанията Sony. По-рано тази година хакери проникнаха в системите на фирмата и откраднаха данни за 100 милиона потребители, включително телефони, адреси и банкови сметки. Все още не са изчислени точните щети, но се предполага, че са за около 200 милиона долара.

Освен това се оказа, че загубите не се покриват от застраховката на имуществото на компанията и подобни рискове трябва да се застраховат отделно.

Застраховки срещу кибератаки в САЩ съществуват вече повече от 15 години. Въпреки това до тази година те не бяха особено популярни и компаниите предпочитаха да се защитят по други начини – например като подобряват системите си за сигурност.

Няма официална статистика за обема на бизнеса с киберзастраховки. Според Питър Фостър, вицепрезидент на брокерската компания „Уилис”, в момента има продадени полици с премии, възлизащи общо на 750 милиона долара. Очаква се в близката година и половина стойността им да се увеличи с 50 %.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA