Нямаш застраховка - отнемат ти лиценза

Близо 300 компании, са с изтекли застрахователни полици

14:10, 27 Октомври, 2010 0 коментара
Нямаш застраховка - отнемат ти лиценза

105 фирми от регистъра на туроператорите в България са заличени, тъй като не са подновили професионалната си застраховка или не са подали уведомление до Министерството на икономиката, съобщиха от ведомството. Повечето от дружествата са регистрирани в столицата и черноморските градове.
Според информацията в регистъра над 25% от фирмите – или близо 300 компании, са с изтекли застрахователни полици. По закон компаниите трябва да подновяват договорите си всяка година и да изпращат уведомление до икономическото министерство. В голям процент от случаите става въпрос за подписани полици, за които обаче не е подадено заявление до министерството.
През август съвместно с Комисията за защита на потребителите започна проверка на фирмите , които не са изрядни. Данните от инспекцията показват, че фирмите с неподадени застраховки са били предупредени, че следващата санкция е заличаване от регистъра. Повечето от тях са предоставили застрахователните си договори, но други 105 не са, заради което са заличени от регистъра.
Впрочем, според закона, застраховките за отговорност на туроператора се сключват в полза на крайните клиенти, като целта им е да ги предпазят от различни ситуации като неразплащане с контрагенти, изпадане в несъстоятелност и др. Без такава застраховка не може да бъде издаден лиценз за туроператорска дейност.


източник: в. Дневник

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA