Ново увеличение на минималната заплата през пролетта

Сривовете на световните борси няма да се отразят на България, счита Симеон Дянков

17:08, 10 Август, 2011 0 коментара

Ще има и друго увеличение на минималната работна заплата през пролетта на 2012 г., каза финансов министър Симеон Дянков пред bTV, съобщава DarikNews.bg. От 1 септември тази година МРЗ ще бъде вдигната от 240 на 270 лв. реши правителството в края на юни, като одобри постановление за минималната заплата и промени в Кодекса за социално осигуряване.

Според финансовия министър намаляването на средната работна заплата е временно. Той каза, че всяка година средната работна заплата намалява заради туризма. „Ще видите, че през есента ще се увеличи работната заплата", отбеляза той. Данни на НСИ, обявени вчера, показаха, че въпреки увеличението на средната работна заплата на тримесечна база, тя намалява през май и юни.

Във връзка с събитията през последните дни на световните пазари министър Дянков заяви, че борсовите сривове не са изненада. „Всички знаеха, че Америка има много голям дълг и че ще се стигне дотук”, коментира той. Според него обаче, България е далеч от тези проблеми. „Няма никакви причини лихвите да се вдигат, нито безработицата да расте от това. Хората трябва да са спокойни. Финансово сме стабилни. Това се показва и от вчерашния аукцион, който е най-успешният ни аукцион досега. Не бих купувал злато в момента, нито бих прехвърлял валута във франкове", каза още той.
 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA