Нови санкции за шофьорите без Гражданска отговорност

Чрез предвидените нови санкции нередовните шофьори ще бъдат принуждавани да си направят задължителна застраховка.

11:10, 10 Октомври, 2010 0 коментара
Нови санкции за шофьорите без Гражданска отговорност

Поради настъпилата криза, рефлектираща върху доходите на семействата, много водачи не подновяват задължителната си застраховка Гражданска отговорност. Статистика показва, че делът на колите без сключена задължителна застраховка достига 20% при изискване на ЕС процентът да не се качва над 10%.

Сформиране е работна група с представители на КАТ, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд, чиято цел е да измислят адекватни мерки за справяне с нарушителите и опазване на България от възможни санкции от Брюксел. Един от обмисляните варианти е разсеяните или стиснатите шофьори да бъдат ”преследвани” по телефона и да им бъде наложена глоба. По този начин те ще бъдат принуждавани да си направят задължителните застраховки Гражданска отговорност. За осъществяването на тази идея трябва да се създаде електронен регистър на сключените застраховки. Очаква се до началото на 2011 г. той да бъде готов. Регистърът ще позволи да се наблюдават шофьорите, по този начин ще се знае дали след изтичането на застраховка Гражданска отговорност, тя е била подновена. Ако шофьорът е ”забравил” ще бъде подсещан с обаждане по телефона и с изпращане на писма.

За дръзките собственици на автомобили без сключена задължителна застраховка се предвижда да плащат глоба за всеки ден между изтичането на старата полица и сключването на новата. Все още не е ясно кой ще плаща за телефонните и пощенски разходи. Обмисля се размерът на глобата да бъде цената на застраховката за съответния период през който колата е била без застраховка. Най-вероятно глобата ще се формира от цената на полицата за автомобила, разделена на 365 дни в годината и умножена по броя на дните, в които колата е била без застраховка. Върху получената сума ще се плаща и лихва. По този начин шофьорите няма да пестят, дори само няколко месеца да нямат застраховка.

Така например ако застраховка Гражданска отговорност струва 200 лв., за месец без застраховка собственикът й ще дължи 16,50 лв. плюс лихвите. Все още не се знае къде ще отиват глобите, но най-вероятно ще влизат в Гаранционния фонд, плащаш за щети, причинени от коли без задължителната застраховка Гражданска отговорност.
 

Александър Николов

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA