Невиждан интерес към павилиона на общността в Шанхай

За пръв път в историята Европейският съюз участва в изложение извън Стария континент със свой павилион

19:07, 29 Юли, 2010 0 коментара

Над 38 милиона посетители са преживели магията на световното изложение Експо 2010 под наслов "По-добър град - по-добър живот" в китайския град Шанхай. Той бе открит през май, ще продължи до 31 октомври и предоставя възможност на всяка страна да сподели своята визия за бъдещето на големите градове, в които днес живее повече от половината от населението на Земята.
За пръв път в историята Европейският съюз участва в изложение извън Стария континент със свой павилион, който е в съзвучие с темата за планирането на по-устойчиви и функционални градове, които да подобрят стандарта на живот. Павилионът на общността се радва на голяма популярност - досега е бил посещаван от 30 хил. души дневно, като се очаква до края на изложението броят им да надвиши 5 милиона. Евросъюзът предлага уникална триизмерна анимирана обиколка на "зелена Европа", която демонстрира бъдещите позитивни резултати от сегашните му инициативи за опазване на градската среда и климата.
България също може да се похвали със свое участие в Експо 2010 на площ 324 кв. м в общия европейски павилион. Инициативата струва 1 321 650 лв., осигурени от бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Българското представяне е на тема "Град със споделено наследство" и разкрива пред зрителите връзката между традицията и бъдещето, между културно-историческото наследство и съвременния начин на живот. Една от атракциите е коридор, по продължение на който са представени сцени от българския градски бит през вековете. Организатор на нашето участие е "Международен панаир" ЕАД - Пловдив, а национален комисар е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Във връзка с "дните на търговията" комисарят по търговията на ЕС Карел Де Гухт посети изложението в Шанхай и изтъкна значението на търговския обмен в областта на модерните екологични технологии. Китай е най-бързо-разрастващият се експортен пазар за Европа, като само за 2009-а е внесъл от общността стоки на стойност 82 млрд. евро. Европейски и китайски експерти ще обменят идеи за сътрудничество в областта на градското развитие и през септември на среща под наслов "Една по-зелена Европа за един по-зелен свят" .
В началото на следващия месец в павилиона на Европейския съюз ще се проведе Европейският оперен фестивал, а през октомври ще се представят млади художници по време на Европейската нощ на изкуствата.
Футболните фенове също няма да останат разочаровани, тъй като президентът на УЕФА Мишел Платини ще участва в края на септември в Европейския футболен фестивал.
 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA