Нараства интересът на дребните инвеститори към среброто

Малкият инвеститор е пред дилемата

11:09, 24 Септември, 2015 0 коментара

Данните за пазара на сребро от август потвърждават нарастващия интерес на дребните инвеститори към ценния метал. Големи рафинерии като US Mint и Perth Mint oтчетоха нов силен месец в търсенето на сребърни монети, като съответно продадоха 5 мил. oz.  I и 700 хил oz.(гарифика за US Mint). В същото време цената се задържа около $14.60 и EUR 13.00 за oz. и много малки инвеститори решиха, че моментът е подходящ за покупка.

Tavex наблюдава при дилърите на дребно следните тенденции. Първо, те увеличават премиите за трети пореден месец. Второ, времето за доставка на редица ликвидни за пазара продукти(Американски орел, Кленов лист, монети на Perth като Кола и Кукабура) се е увеличило до няколко месеца, поради изчерпване на количествата и изчакване на доставка от страна на рафинериите.

Недостигът на сребро на пазара на дребно може да се дължи както на реален физически недостиг на сребро, така и на липса на капацитет от страна на рафинериите. Макар,че цялата система е построена на базата на частичен резерв и първият вариант е фундаментално заложен риск, който не бива да забравяме, към момента по-вероятен е вторият сценарий. Първо, цената на метала с нищо не показва, че има недостиг на физическия пазар на едро, т.е. на кюлчета от 1000 oz. Второ, пазарът на дребно на инвестиционно сребро представлява малка част от общия пазар на сребро. Това означава, че на рафинериите е нужно време, в което да преценят дали интересът на дребните инвеститори е дългосрочен и чак тогава те биха инвестирали в нови мощности и капацитет.

Ситуацията поставя малкия инвеститор пред дилемата, дали да се възползва от момента и наистина ниската цена, но да се примири с по-висока премия и по-бавна досавка или да изчака, като поеме риска спот цената да се повиши. В момента никой не може да даде ясен отговор на този въпрос. Разликата между LBMA фикса на сребро от 1 юли и 28 август е 9% надолу, в този период премиите на дилърите са се изменили в една или друга степен нагоре за различните продукти.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA