Мрачни прогнози на Стандард енд Пуърс

Засега кредитните институции са стабилни

01:09, 15 Септември, 2010 0 коментара
Мрачни прогнози на Стандард енд Пуърс

Едва ли българската банкова система ще постигне значителен кредитен ръст в обозримо бъдеще, смятат анализаторите на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard&Poor's). В началото на седмицата те представиха свой нов доклад за състоянието на банковия ни сектор. Мнението им е, че засега кредитните институции са стабилни благодарение на мерките, предприети от БНБ, и на подкрепата, която им оказват техните чуждестранни банки майки.


"Въпреки това обаче е възможно качеството на активите на банковата система в страната рязко да се влоши, най-вече заради продължаващите негативни ефекти на рецесията", смятат кредитните анализатори на "Стандард енд Пуърс". Техните изчисления показват, че не е изключено необслужваните и преструктурираните вземания на кредитните институции да достигнат 25-30 процента. По отношение на този показател "Стандард енд Пуърс" е попрекалила с песимизма в прогнозите си, тъй като при 60 млрд. лв. брутен размер на кредитите 25% необслужвани и преструктурирани вземания се равняват на 15 млрд. лв., или да се увеличава двойно. Това е малко вероятно. Ако обаче те достигнат до това равнище, банките ще се нуждаят от допълнителен капитал в размер на близо 10 млрд. лв., за да запазят стабилността си.


Рейтинговата агенция отбелязва, че около 28% от финансирането на сектора се осигурява от чуждестранните банки собственици. Според анализаторите това подхранва притесненията за стабилността на системата, тъй като компаниите майки може да престанат да оказват подкрепа на дъщерните си институции. Експертите поясняват, че на този етап кредитните линии не са прекратени, и изказват надежда, че и в краткосрочен план банките собственици няма да прибягнат до такъв ход, а ще продължат да поддържат тяхното ниво.

"В годините преди кризата тези финансови потоци изиграха сериозна роля за подхранването на кредитния ръст. Не можем обаче да гарантираме, че българските банки могат да разчитат на това. Следователно няма как да очакваме раздвижване на кредитния пазар", обясняват оценителите.
 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA