Минималната заплата ще бъде 290 лв. от 1 май 2012

С трикратен размер на осигуровките ще бъдат глобявани работещите на черно

16:11, 09 Ноември, 2011 0 коментара

Минималната работна заплата (МРЗ) за страната ще бъде увеличена на 290 лв. от 1 май 2012 г., реши правителството днес, съобщава Стандарт. Повишението ще влезе в сила с един месец по-късно от планираното.

В тази връзка кабинетът предлага да бъдат променени 16 нормативни акта, с цел да не се увеличат цените на различни такси, които са обвързани с МРЗ. Целта е да не бъдат повишени например цените за преглед при личните лекари и за дневния престой в болница.

Лицата, за които бъде установено, че работят без договор, ще плащат глоби в размер на трикратната стойност на социалните и здравните осигуровки, дължими за минималния праг на съответната икономическа дейност, в която в зает работникът, реши още правителството. За целта бяха приети промени в Кодекса на труда.

Кабинетът определи и нов размер на линията на бедност за страната за 2012 г. – 236 лв. Тя обаче не е свързана с получаване на социални помощи или други социални придобивки, а е само показател за идентифициране на бедните в обществото.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA