Лидерите на ЕС приеха нов фискален пакт

Новите договорености обаче не върнаха доверието на инвеститорите

15:12, 09 Декември, 2011 0 коментара

Лидерите на ЕС договориха нов фискален пакт, гарантиращ по-строга бюджетна дисциплина, но не успяха да се споразумеят за промени в Лисабонския договор, което означава че договореното сега може да включва 17-те страни от еврозоната и останалите, които желаят да се присъединят, съобщава агенция Фокус.

Споразумение, включващо всичките 27 страни-членки, пропадна, което увеличи вероятността от Европа на две скорости, след като британският премиер Дейвид Камерън поиска отстъпки, каквито Германия и Франция не бяха готови да дадат.
Камерън заяви, че Великобритания не иска пожертва суверенитета си за спасяването на еврото. Обединеното кралство, а вероятно още Унгария, Швеция и Чехия ще останат извън новите правила.

Споразумението между европейските лидери за затягане на фискалната дисциплина обаче се оказа недостатъчно за стимулиране доверието на инвеститорите, пише вестник International Herald Tribune.

Докато новините за фискалното споразумение сред членовете на еврозоната идваха от срещата на ЕС в Брюксел, където лидерите преговаряха цяла нощ, инвеститорите на финансовите пазари в Азия се оказаха по-притеснени от продължаващия риск от кредитната криза и икономическия спад в Европа.

 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA