Лъчезар Богданов: В Бюджет 2012 липсва резервен план

България е отворена икономика и ще бъде повлияна от случващото се в другите страни, счита икономистът

10:10, 27 Октомври, 2011 0 коментара

В Бюджет 2012 липсва план Б и няма яснота откъде могат да бъдат спестени разходи при нужда, коментира икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов пред агенция Фокус.

„Очевидно е, че няма особена перспектива, за да се увеличават приходите, особено в краткосрочен план, тоест няма как правителството просто да реши да събере повече данъци особено в тежка икономическа ситуация и да го направи. Очевидно е, че другата алтернатива е да съкрати разходите, но няма никаква идея как и откъде могат да се съкратят някакви разходи относително бързо и спешно, без да се преминава през една цялостна процедура по актуализация на бюджета”, каза той.

Според него икономическото положение в момента е много несигурно. Имайки предвид това, че България е отворена икономика, е доста вероятно тя да понесем както позитивите, така и негативите от всичко, което се случва в другите икономики, основни наши търговски партньори, счита Богданов.

Той вижда сериозен проблем в това, че „правителството не предприема някакви съществени реформи в управлението на средствата в публичния сектор, защото просто запазва модела на харчене в отделните сфери и заделя някакъв ресурс с минимални разлики между министерствата”.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA