Колко струва най-евтината "Гражданска отговорност"

Най-ниската цена за ХДИ е 232 лева

17:01, 03 Януари, 2011 0 коментара
Колко струва най-евтината "Гражданска отговорност"

Според данните на Комисията за финансов надзор 160 лв. струва най-евтината автомобилна застраховка Гражданска отговорност. За да се радвате на подобна цена обаче, трябва да отговаряте на доста условия. Това поне показва сравнението на публикуваните тарифи на отделните компании. В повечето случаи водачът на моторното превозно средство трябва да бъде над 30-годишен. Причината за възрастовото ограничение са, че по-старите шофьори били с по-улегнал характер! Освен това не трябва да сте причинявали пътно-транспортно произшествие по ваша вина поне 2-3 години и да имате стаж зад волана поне 5 години. Колата, която карате пък трябва да бъде с обем на двигателя до 1300 куб. сантиметра. Според експертите, мощните автомобили създавали усещането за превъзходство, поради което и поведението на шофьорите, които ги управляват, е по-рисково от това на водачите на по-маломощни коли.
Шансовете ви за изгодна "Гражданска отговорност" значително се увеличават, ако титулярът на полицата и МПС-то с постоянен адрес на собственика във всички останали населени места извън София, Варна, Бургас и Пловдив. Някои компании включват и други рискови градове - като Видин, Добрич, Враца, Перник, както и Софийската област. По-малко плаща и шофьор, който кара колата си само на територията на България. Отстъпка носи и плащането на премията наведнъж. При разсрочени вноски (с малки изключение) застраховката излиза по-скъпа, обясниха хората от бранша.
Според така изброените критерии и публикуваните тарифи, най-евтината полица тази година струва 160 лв. - предлагат ги "Алианц България" и "Уника". В "Алианц България" условието е колата да е с обем на двигателя до 1300 куб. см, собственикът й (шофьорът) да е на възраст между 26 и 70 г., а автомобилът да бъде с регистрация в Пазарджик, Хасково, Плевен, В. Търново, Габрово, Сливен, Добрич, Шумен, Кюстендил, Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, Търговище, Кърджали, Ямбол и София-област. В обявената тарифа обаче не е упоменато дали в цената е включена и дължимата вноска към Гаранционния фонд и Обезпечителния фонд, както и цената на стикера.
ДЗИ иска 172 лв. за полицата. Автомобилът трябва да е до 1000 кубика и да бъде ползван само в България. Шофьорът трябва да е над 25-годишен. В тази цена не е включена вноската за Гаранционния фонд.
Най-евтината застраховка в "Евроинс" пък струва 181 лева. Тя е определена за лек автомобил до 1300 куб. см обем на двигателя, и то ако колата не се кара основно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Елин Пелин, Божурище и Костинброд. И в този случай в цената не е включена вноската към Гаранционния фонд.
"Бул Инс" иска 191 лв. за застраховка на автомобил до 1.6 кубика, но в тази цена не е калкулирана вноската за Гаранционния фонд.
Най-ниската цена за ХДИ е 232 лева. Това е базовата премия без отстъпки, но с включена вноската за Гаранционния фонд.
Най-евтината полица в "Булстрад" е на цена 267 лв. и важи за коли до 1.3 кубика.
КФН публикува на своя сайт всички тарифи на застрахователите, предлагащи застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите". Предложенията са във вида, в който са предоставени от 16-те застрахователни компании, предлагащи Гражданска отговорност".


 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA