КФН с ново предложение за таксите

Актуализацията на цените догонва натрупаната от 2003 г. насам инфлация

12:12, 11 Декември, 2010 0 коментара
КФН с ново предложение за таксите

Комисията за финансов надзор (КФН) предложи 50% увеличение на таксите за дружествата в инвестиционния, осигурителния и застрахователния сектор. Новата оферта заменя старата за двойно (100%) увеличение. Това е резултатът от постигнатата договореност на предишното заседание на консултативния съвет, проведено на 15 ноември 2010 г., уточниха от надзора. Новата тарифа е била представена в сряда от председателя на КФН Стоян Мавродиев на консултативния съвет, в който участват всички асоциации и организации от небанковия финансов сектор в България, представляващи компаниите и в трите бранша.
Причините за предстоящото увеличаване на таксите е фактът, че те не са актуализирани от създаването на надзорната институция, както и че са най-ниските в цяла Европа. Освен това в новото предложение актуализацията на цените догонва натрупаната от 2003 г. насам инфлация. Другата причина за повишението е гласуваният бюджет на КФН за 2011 г., който в сравнение с предишните години е много по-нисък. Предстоящите разходи на комисията за догодина се увеличават заради задължителния членски внос към новите надзорни институции в ЕС, които започват да функционират от януари 2011-а, както и поради предстоящите промени в структурата на комисията, свързани с европейските изисквания. Въпреки това държавната субсидия за регулатора няма да бъде увеличена и остава като миналогодишната - 5.36 млн. лева. Разходната част обаче ще се увеличи на 4.3 млн. лв. и ще трябва да бъде набавена от собствени приходи.

Реално държавата предлага на комисията доста по-малко пари за 2011 г., защото от тези 5.36 млн. лв. трябва да бъдат извадени 1.3 млн. лв. за такси, дължими като членски внос в международните организации на ЕС, и 1.257 млн. лв. за Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, която се финансира чрез бюджета на КФН. В държавната субсидия са включени и парите за изпълнение на новите изисквания на Евросъюза, свързани с изграждането на звена за системен риск, за привеждане на законодателството в съответствие с европейските изисквания, както и за създаване на изключително важното звено за защита на интересите на потребителите. Като се прибави към това, че комисията се подвизава в помещения на свободен наем, който е около 800 000 лв. годишно, от държавната субсидия за 2011 г. остават около 2 млн. лева. Оттам нататък държавата, която е отговорна за стабилността на небанковия финансов сектор и надзора над него, оставя КФН на самоиздръжка - колкото собствени приходи от такси, глоби и от наказателни постановления събере, с толкова да финансира дейността си.
 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA