Картина на Пикасо изчезна от Националната галерия на Гърция

Все още не е ясна стойността на откраднатите творби

17:01, 11 Януари, 2012 0 коментара

Картина на Пабло Пикасо и още две скъпи творби бяха откраднати от Националната галерия на Гърция в Атина, съобщи instrade.bg.

Изчезнала е творбата „Глава на жена”, рисувана през 1939 г. и подарена на гръцката държава през 1949 г. Другата задигната картина е „Мелница” на  холандския художник Пит Мондриан от 1905 г., както и скица на италианския художник Гулиелмо Качия от XVI в., изобразяваща религиозна сцена.

Обирът станал около 5 ч. сутринта на 9 януари. Крадците се промъкнали като отворили врата на балкон на гърба на сградата. По-рано те задействали на няколко пъти алармите, за да отвлекат вниманието на пазачите и да ги изнервят. Това довело до окончателното спиране на някои аларми, тъй като охранителите помислили, че са повредени. Точно от това се възползвали нападателите, когато влезли в сградата.

Накрая обаче една от алармите все пак се задействала, но докато пазачът стигне до залата с картините, крадците се били измъкнали. Той видял единия от тях да бяга от сградата и го подгонил. По време на преследването нападателят изпуснал още една картина на Мондриан – „Пейзаж” от 1905 г., която също се опитал да отмъкне. Полицията и управата на галерията все още изчисляват стойността на откраднатите произведения.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA