Италия отваря трудовия си пазар за българи

Очакват се решенията на Франция, Белгия, Люксембург, Малта и Дания

14:12, 30 Декември, 2011 0 коментара

Италия отмени ограниченията за достъп до италианския трудов пазар на работници от България и Румъния от 2012 г.

„Приветстваме и оценяваме високо решението на правителството на Република Италия за пълното отпадане на ограниченията от 1 януари 2012 г. за достъп до италианския пазар на труда на български и румънски работници”, се казва в изявлението на министъра на външните работи Николай Младенов и на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов по случая, предаде агенция КРОСС.

Италия е 17-та страна-членка на ЕС, която в съответствие с принципа на свободното движение на гражданите на ЕС, прекратява ограничителните мерки за български и румънски граждани до съответните пазари на труда, договорени в рамките на преходен период.

Това решение напълно отговаря на изразените многократно позиции на основните европейски институции – Европейската комисия и Европейския парламент. Убедени сме, че отпадането на ограниченията ще допринесе за по-доброто функциониране на единния пазар на ЕС, коментираха решението от Италия.

През настъпващата 2012 г. Германия ще отвори частично трудовия си пазар за наши работници. Очакват се още решенията на Франция, Белгия, Люксембург, Малта и Дания.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA