Индустрията ще плаща повече за ток

Предвижда се увеличението да бъде двойно

14:10, 28 Октомври, 2011 1 коментар

Индустриалните фирми ще плащат по-скъп ток, ако идната седмица държавният енергиен регулатор (ДКЕВР) одобри промяна в наредбата за формиране на цените на електроенергията, съобщи агенция КРОСС.

Идеята е да се въведе добавка към цената за пренос по далекопроводите, която да покрие загубите на НЕК от сделките с ТЕЦ „АЕS Гълъбово” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3”. Двете централи продават енергията си на НЕК по дългосрочни договори на фиксирани цени. Цената на новата централа в Гълъбово, която бе пусната през юни, е почти един и половина пъти по-висока от цената на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”.

В момента за транспортирането на 1 МВтч енергия по мрежата на НЕК предприятията плащат 9,32 лв. Очаква се с новата добавка цената да нарасне двойно. Това ще доведе до осезателно поскъпване на електроенергията за индустриалния бизнес, коментираха енергийни експерти, пише вестник „Сега”.

От ДКЕВР обясниха, че промяната ще започне да действа от началото на следващия регулаторен период – юни 2012 г. От комисията увериха, че новата добавка няма да доведе до увеличение на цената на тока за домакинствата. Увеличението ще засегне само индустриалните предприятия и търговците на електроенергия, които купуват тока директно от НЕК. В момента все още нямало точни разчети с какъв процент ще е поскъпването.

Яна Вичева

Коментари

  • Показани 1

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA