IKEA във Великобритания ще използва 100% електроенергия от ВЕИ

IKEA ще отвори първия си магазин в България през септември

19:08, 23 Август, 2011 0 коментара

Всички магазини на IKEA във Великобритания ще се снабдяват с електроенергия, генерирана изцяло от възобновяеми енергийни източници, съобщава GreenTech.bg. За целта на покривите на сградите ще бъдат монтирани 39 хиляди слънчеви панела.

Мебелната компания планира до 2015 г. да достигне 80% захранване със зелена енергия, като 30% ще постъпват от вятърния парк в Шотландия, който има мощност 12,3 мегавата. IKEA притежава вятърни електростанции и в други европейски страни, а общата ВЕИ мощност от всички вятърни електростанции, работещи за IKEA, възлиза на 127 мегавата.

IKEA предприема тези стъпки, за да намали разходите за електроенергия. Чрез ВЕИ източниците компанията ще избегне колебанията в цените на тока, които й причиняват огромни загуби всяка година.

На 20-ти септември тази година IKEA ще отвори първия си магазин в България. Той се намира на „Околовръстен път“ 216 в София, близо до отклонението за кабинковия лифт в кв. Симеоново. Магазинът е с площ от 30 000 кв.м. и разполага с 1240 паркоместа.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA