Гръцките застрахователи искат да участват във втория осигурителен стълб

83 млн. европейци се осигуряват в професионални пенсионни фондове

15:10, 03 Октомври, 2011 0 коментара

Силни и способни застрахователни компании да поемат управлението на втория стълб на пенсионното осигуряване в Гърция, предложи председателят на Асоциацията на частните застрахователни компании Георгиос Коцалос, съобщава GRReporter.info.

Със задълбочаването на кризата в страната се влоши и състоянието на държавните пенсионни фондове в Гърция, които имат недостиг на средства, основно поради лошия мениджмънт през последните години. Още по-сериозно е състоянието на професионалните пенсионни фондове, които също се управляват от държавата.

Специалистите в сектора смятат, че с опита и практиката на частния предприемач, ще могат да оздравят проблемните фондове много по-бързо, а средствата на по-добре управляваните ще дадат повече възможности инвестиционни маневри в период на липса на ликвидност.

Коцалос подчерта, че застрахователната индустрия трябва най-сетне да заеме ролята на помощно рамо в пенсионното и здравното осигуряване, защото при днешните финансови условия пенсиите от държавния сектор ще се окажат крайно недостатъчни за запазването на желания стандарт на живот в третата възраст.

В Европа традиционно вторият стълб на пенсионно осигуряване чрез професионални фондове е на границата между обществени и частни осигурителни звена. Общо в европейските страни над 83 млн. души са се присъединили към професионални осигурителни фондове, като са инвестирали около 3,5 билиона евро във втория стълб на социалното осигуряване. Допълнителното професионално осигуряване в частния сектор на Гърция е въведено през 2002 г., но от тогава са създадени само девет професионални фонда.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA