Глоба и дерегистрация на автомобил без "Гражданска". А ако не караме колата?

Разпоредбите не са предвидили наказание, твърдят застрахователни експерти

13:06, 15 Юни, 2016 1 коментар

 

Законът за движение по пътищата прие от началото на годината, че КАТ прекратява служебно регистрацията на автомобил, за който е получено уведомление от Гаранционния фонд, че няма валидна полица "Гражданска отговорност", съобщи insmarket

Преди да се пристъпи към дерегистрация, до собственика се пращат две уведомления:

Първо уведомление

Прави го Гаранционният фонд. До 14 дни след датата на уведомлението собственикът на автомобила трябва да представи сключена застраховка. Ако не го направи, Гаранционният фонд предава информацията на Пътна полиция.

Второ уведомление

Прави го регионалната структура на МВР. Аналогично на първото уведомление, и тук собственикът на автомобила е приканен до 14 дни от датата на уведомлението да представи валидна полица.

Ако не го направи, следва автоматична дерегистрация на автомобила или служебното му спиране. Служебно дерегистриране не означава сваляне на регистрационните номера, а само че автомобилът няма право да се движи.

Служебно прекратена регистрация на пътно превозно средство се възстановява също така автоматично, когато Гаранционният фонд прати информация до МВР. Това се случва горе-долу през 3-4 дни. Другият вариант е по свое желание собственикът сам да представи валидна застраховка "Гражданска отговорност" пред КАТ. Застрахователни експерти съветват ако се избере вторият вариант, да се изисква бележка от КАТ, че колата вече не се води дерегистрирана.

Според Кодекса за застраховане за липса на застраховка "Гражданска отговорност" се налага глоба от 250 лв. – за физическо лице, и 2000 лв. – за юридическо лице или едноличен търговец. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 лв. и 4000 лв. Лице, което не е собственик и управлява МПС без валидна застраховка, се наказва с глоба от 400 лв. При повторно нарушение наказанието е 800 лв.

Посочените глоби обаче се отнасят само до случаите, когато автомобил без застраховка е установен да се движи по пътищата у нас. Тоест, ако собственик на возило не е имал застраховка, но и не е карал колата си, не дължи никаква глоба, тълкуват застрахователните експерти. 

Ins Editor 5

Коментари

Добар ден,би сакал да ја одјавам мојата кола PK регестирана до 15.08 што документи треба за полножно бидејќи сум в чужбина
  • Показани 1

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA