Гилотина от КФН

КФН има нужда от по-голям бюджет

00:11, 17 Ноември, 2010 0 коментара
Гилотина от КФН

Тотално неодобрение от нефинансовия сектор си спечели предложеният проект за драстично увеличаване на административните такси, събирани от Комисията за финансов надзор (КФН). Само месец по-рано намалението на таксите беше една от мерките за развитие на сектора...
С последните корекции се натоварват и без това изтънелите бюджети на посредниците и така се задълбочава стагнацията на пазара. Посредниците са поставени между чука и наковалнята, защото не могат да прехвърлят по-високите такси към крайните клиенти. Това окончателно би убило интереса им, смятат засегнатите.
Някои играчи на пазара пък подозират, че целта е да се поразчистят прекалено многото инвестиционни посредници за българския пазар, като в най-голямата криза се вдигнат таксите им. Сред инвестиционните посредници цари напрежение, част от тях връщат лицензи заради загубите си, и точно в този момент се въвежда даже нова такса - за затваряне на бизнеса.
Пенсионните фондове, зашеметени от последния удар на правителството, което им отне 100 млн. лв. активи, са по-умерени. Те предпочитат да изчакат с реакциите си, докато КФН им отговори на писмото и им предостави проекта. Надяват се това да стане в рамките на Консултативния съвет, насрочен за 15 ноември.
Признава се, че КФН има нужда от по-голям бюджет, за да върши качествено работата си, но всички са убедени, че по-високите такси би трябвало да са обвързани и с подобряване на качеството на услугите, предоставяни от КФН. Част от участниците на пазара обещават стриктен контрол върху начина, по който КФН ще изразходва събраните допълнително суми от такси.
В инвестиционната общност са категорични, че увеличението на таксите е изненадало всички и е създало прецедент, защото то не е дискутирано и обсъждано с нея.
 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA