Гърците не искат да се разделят с еврото

Атина е обхваната от задръствания заради протестите

13:09, 27 Септември, 2011 0 коментара

Гражданите на Гърция не желаят да се разделят с еврото, показва проучване на общественото мнение за телевизия „Мега”, предаде агенция Фокус. Според данните от допитването, 77,8% смятат, че Гърция трябва да остане в еврозоната, а едва 15,8% - да я напусне.

Проучването показва още, че 54,8% от запитаните смятат за вероятно страната да изпадне в дефолт по дългосрочните задължения, докато 44,3% не виждат подобен риск.

Рязко е спаднала популярността на управляващата лявоцентристка партия ПАСОК, която изостава от опозиционната дясноцентристка „Нова демокрация” с 6,8% от гласовете на анкетираните (15,5% срещу 22,3%). Нито една политическа партия обаче не е събрала мнозинство, с което да сформира еднопартийно правителство в случай на предсрочни изори.

В момента Атина е блокирана от тежки задръствания, които продължават втори ден, заради протестите на служителите в публичния транспорт срещу правителствените кризисни мерки. По-късно днес се очакват и протести на таксиметрови шофьори и митнически служители.

Днес гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел, за да обсъди напредъка на страната в намаляването на бюджетния дефицит. Той обясни, че страната полага „свръхчовешки усилия” за намаляване на дълговете си, а постоянните критики спрямо Гърция са “дълбоко фрустриращи”.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA