Факти от живота, които не могат да бъдат доказани в лаборатория

Факти от живота, които не могат да бъдат доказани в лаборатория

13:06, 29 Юни, 2021 0 коментара

 

Науката в тесния смисъл на понятието се разделя на две основни направления – природни науки, които изследват природните явления, и социални науки, които изучават човешкото поведение и общество. Те се основават на наблюдения и възможността за проверка на изводите чрез повторими експерименти – на терен или в лабораторни условия с набор от лабораторни консумативи. Подобни са принципите и на приложните науки, като медицината и инженерната наука, но те се концентрират върху практическите приложения на научното познание.

Всяко научно познание винаги е на етап чернова. Но това не означава, че не знаем нищо. По-скоро човек е в процес на изучаване на нещата и някои привидно верни теории могат да бъдат опровергани. Това е нормално, защото се връщаме към това, че не знаем нищо, но вместо това научаваме нещо ново. Правим още една стъпка към по-доброто разбиране на същността на нещата.

Ще разберем ли някога всичко? Науката няма отговор на този въпрос. И все пак светът е пълен с чудатости, които не могат да бъдат обяснени или доказани в някоя научна лаборатория.

Например по въпроса за човешките феромони, няма обяснение. Дали може човек да усети от голямо разстояние страх, лоша воля или човек от противоположния пол? Не. От друга страна, много хора могат да разпознаят своите роднини и приятели само по миризмата. Освен някои химични с

или дъх може да предизвика определена реакция у човека. Но дори и да съществуват човешки феромони, все още не е ясно как тялото ни декодира химичния сигнал.

Друг необясним факт е, че животните могат да изминат хиляди километри през една година, бягайки от екстремни температури, търсейки храна или търсейки половинка. И различните видове използват различни методи за навигация, като например земното магнитно поле. Но механизмите на миграция не са проучени толкова широко.

Интересен феномен в, че хората виждат света по различен начин. Ако един човек се вижда по един начин, другите го виждат по съвсем различен. Но защо се получава това? Никой не знае отговора на това. Дори да не говорим за далтонисти, не можем да сме сигурни, че небето е синьо за всички, които живеят на тази планета.

И вечният въпрос – за Големия взрив. Единственият отговор, който науката има в момента, е нищо, защото не е имало нещо като „преди“. Нямало е време и пространство. Най-слабата част от тази теория е, че тя предполага, че нещо се е родило от нищото. Но думата нищо означава съвсем различно нещо за физика, отколкото за обикновения човек.

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA