Еврото с рекорден спад

Опасенията относно финансовата стабилност на Италия и ръстът на депозитите са сред причините за срива на единната валута

15:12, 29 Декември, 2011 0 коментара

Курсът на еврото падна днес под линията от 1,30 долара, като това е най-ниското ниво на единната валута от 11 януари насам, предаде агенция Фокус.

В сряда еврото отбеляза срив, като американските пазари отвориха с обменен курс от 1,2912 долара. По-късно се забеляза леко раздвижване, като еврото се търгуваше за 1,2934 долара, в сравнение с 1,3070 долара в късния вторник. Днес валутата продължи движението си надолу.

Една от причините за спада са притесненията относно това дали Италия е способна да поддържа финансова стабилност. Нарастването на доходността на 10-годишните италиански облигации влияе негативно на единната европейска валута. Според Ройтерс падането на курса е предизвикано и от обявените в сряда данни от Европейската централна банка (ЕЦБ) за рекорден ръст на депозитите, които са достигнали 452 млрд. евро (585,18 млрд. долара). Това показва, че банките трупат пари, а не дават кредити, което се случва само броени дни, след като ЕЦБ отпусна тригодишни заеми на европейските банки в общ размер от почти половин трилион евро.

Цените на петрола на международните пазари също се понижиха. Това стана на фона на очакваните данни за нефтените запаси на САЩ, които ще бъдат публикувани в неделя, 1 януари 2012 г.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA