Експерти: По-добре инвестирайте в левове

Еврото ще оцелее, смятат водещи финансисти

18:12, 07 Декември, 2011 0 коментара

Най-добре е българинът да инвестира в левове, щом печели и харчи в тази валута. Във всеки случай влоговете в евро няма да се обезценят рязко, тъй като единната европейска валута ще оцелее при всички положения. Тази категорична позиция изразиха икономистите Емил Хърсев, Владимир Каролев и Левон Хампарцумян, пред bTV, цитирани от Стандарт.

Еврото няма да се обезцени рязко. По-скоро ще има план, който ще позволи умерено печатане на пари и умерена инфлация – до 10%, прогнозира Хърсев.

Каролев пък подкрепи мнението на Никола Саркози и Ангела Меркел, че е дошло времето на реалността за европееца. Според германския канцлер в южните страни трябва да се работи повече и да се почива по-малко.Каролев подчерта още, че българската производителност е 40% по-ниска от средната за еврозоната.

И тримата икономисти потвърдиха, че трудно се правят прогнози при неяснотата, която излъчват лидерите. „Можем само да гадаем какъв точно ще е новият фискален съюз, за който се заговори от силните в ЕС. Посоката е по-висока степен на интеграция, финансов и бюджетен контрол, включване на повече държави с повече отговорности”, обясни Левон Хампарцумян.

Според икономистите сигнал, че еврото ще оцелее, са дали най-големите световни финансисти, които управляват 3,5 трилиона евро, на обща конференция наскоро. Вероятността това да не стане е била оценена на 10-15%. Т.е. планът е еврото да бъде спасено на всяка цена. Това е единственият вариант, казаха в заключение финансовите експерти и допълниха, че няма да има катаклизми, но ще има трудни години.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA