Дянков: Еврозоната може да изчезне

Ще трябва да затегнем коланите заради дълговата криза в Европа, каза финансовият министър

13:11, 29 Ноември, 2011 0 коментара

През следващите 6 месеца еврозоната може да изчезне, каза финансовият министър Симеон Дянков пред bTV, цитиран от агенция Стандарт.

„За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца, затова нещата са много несигурни като цяло”, обясни финансовият министър.

Той посочи, че Германия е най-големият ни пазар, а Италия - вторият по големина. При положение, че и двете страни казват, че догодина ще са в криза, ние няма как да не реагираме на тези опасения, поясни Дянков.

Според него на българите им се налага да затегнат отново коланите заради дълговата криза в Европа. Той заяви, че в началото на годината е бил прогнозиран един консервативен бюджет заради успокоението, че пакетът за Гърция е съгласуван и нещата ще потръгнат в ЕС. „Сега обаче обстановката е по-нестабилна и затова се налага да направим бюджет, който има буфери. Той е оптимистичен, защото сме го изчислявали на база 1% растеж на икономиката ни, а се очаква той да е по-голям”, каза още министърът.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA