Два пъти повече средства за градски транспорт в големите градове

„Интелигентни” светофари ще пропускат колите на градския транспорт в София

17:08, 23 Август, 2011 0 коментара

Два пъти повече средства от ЕС за градския транспорт в седем големи града у нас ще има през следващия програмен период на ОП „Регионално развитие”. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след подписването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата за модернизация на градския транспорт в София, предаде БТА.

Договорът беше подписан от и кмета на столицата Йорданка Фандъкова и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Предвижда се на 20 кръстовища в столицата да бъдат поставени „интелигентни” системи за управление на трафика, който би трябвало да спадне с 20% на тези места. Предвижда се и нова трамвайна линия, която да свързва Семинарията със Студентски град, както и подновяване на 3,5 км. трамвайна линия по бул. „България”. Ще бъдат доставени и 50 нови тролея.

Проектът за София е отнел на общината над година и половина за подготовка и е на стойност 62,6 млн. евро, като безвъзмездното финансиране възлиза на 50 млн. евро, обясни Йорданка Фандъкова.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA