Датчици ще следят трафика по пътищата

За поставянето на новите електронните броячи са необходими 3 млн. лв.

18:07, 15 Юли, 2011 0 коментара

С помощта на датчици ще се следи и анализира трафикът по пътищата у нас, съобщиха от DarikNews.bg като се позовават на информация от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура". Тези данни са необходими във връзка с инвестициите в ремонти и строителство на пътища у нас. До момента със задачата по проследяването на трафика бяха заети около 500 човека. За монтирането на новите устройства ще бъдат похарчени 3 млн. лв., за които пътната агенция е кандидатствала по линия на техническата помощ към ОП "Регионално развитие".

Очаква се през следващата година да има избран изпълнител на проекта за електронните броячи, обясни инженер Лазар Лазаров, който е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура". „В Европа, а вече и у нас, пари за пътища се дават, след като има един много подробен икономически анализ дали инвестицията, която ще бъде направена, ще има своята възвръщаемост. Тоест пътят, който се прави, да има достатъчно ползватели. Всичко това се прави на базата на т.нар. трафик-проучване, което е основно преброяване на движението, което преминава по съответния пътен участък в двете посоки и класифицирането му спрямо превозните средства, които преминават - товарни автомобили, автобуси, леки коли, микробуси и т.н.”, каза той.

Въпреки че вече няма да бъдат на пътя и да броят минаващите превозни средства, заетите до сега близо 500 души, няма да останат без работа, обясни още инженер Лазаров.
 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA