Данък "застраховка" приближава

Проектът предвижда от 1 януари 2011-а застрахователните премии да се облагат с 2% косвен налог

17:10, 06 Октомври, 2010 0 коментара
Данък "застраховка" приближава

 

"Не съм доволен от новия данък, независимо че той няма да е за сметка на застрахователите, а ще легне на гърба на нашите клиенти. Но няма какво да се направи, след като депутатите са решили да го въведат", заяви председателят на Асоциацията на българските застрахователи Орлин Пенев след приключване на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси в четвъртък (30 септември). На него народните представители приеха на второ четене проектозакона за данък върху застрахователните премии. Сега остава само той да бъде гласуван в пленарната зала, за да се превърне във факт.

Както няколко пъти вече писахме, проектът предвижда от 1 януари 2011-а застрахователните премии да се облагат с 2% косвен налог. От обхвата на нормативния документ са изключени приходите от презастраховане, животозастраховане и някои други застрахователни договори, покриващи рискове, които не са на територията на България - например на товари по време на превоз, на летателни апарати и на плавателни съдове. Няма да се дължи данък и за разходите, които застрахователите са направили за вноски в Гаранционния и Обезпечителния фонд. Освободени са и сумите за Държавен фонд "Земеделие", заделени от компаниите съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.

За да не останат объркани застрахованите и за да не си позволят застрахователните компании някои хитринки, оправдавайки се с новия данъчен режим, законът предвижда частта от премията, която ще отива в хазната, да бъде изписвана на отделен ред в застрахователната полица. Направени са и предложения за промени в Кодекса за застраховането, като се предвижда компаниите задължително да вписват и размера на вноските за Гаранционния и Обезпечителния фонд, които се събират заедно със застрахователната премия.

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA