Да се шофира още на 16 години, предлагат автоинструктори

С 40% по-малко инциденти с млади водачи има в страните, въвели две години шофиране с родител

11:08, 09 Август, 2011 0 коментара

Младежите да управляват автомобил от 16 години в присъствието на родител, предложи на пресконференция заместник-председателят на Националния автоинстуктурски съюз Емил Харалампиев, съобщава DarikNews.bg. Според него този период до навършване на пълнолетие ще им помогне да станат по-добри шофьори.

Харалампиев обясни, че това е опитът на водещи европейски страни като Великобритания, Швеция, Дания, а в Полша такава практика на обучение има вече от десет години. Данните от тези страни показват, че произшествията на млади водачи, които са преминали през такъв вид обучение, са с 40% по-малко. „Ако сега не се промени нормативната уредба за подготовката на млади водачи на МПС, Европа ще ни принуди да го направим най-късно до пет години", заяви представителят на автоинстуктурския съюз.

Според него съзнанието на 16-годишните много повече се поддава на моделиране, а когато родителят е две години до собственото си дете, когато то шофира, след като е изкарало пълния курс на обучение, това би имало по-голям ефект от един обикновен шофьорски курс.

Получаването на книжка от младите водачи може да се обвърже с изминаването на определени километри (например 3000) в присъствието на родител, или с определени часове зад волана (от 50 до 120 часа), като за това да свидетелстват самите родители. Младежите пък да могат да управляват автомобил в присъствието на родител, само ако той е изряден шофьор, предлагат инструкторите.
 

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA